Település

Farkaslyuk - Magyarország

A XIX. század elején, a mai meddőhányó helyén, az egykori földesúr, a Sturmanok erdőkerülői, vadőrei laktak itt. A hagyomány azt tartja, hogy egy farkasok elleni hajtóvadászat után nevezték el a helyet Farkaslyuknak.

Farkaslyukon 1914. április 4-én nyitották meg a szénbányát. Az első világháború után a szénbányatársulat legszebb bányásztelepülése volt. A táj szépsége és a telep rendezettsége üdülőtelepnek is alkalmassá tette. A bányából 1990. január 22-én hozták felszínre az utolsó csille szenet.

Farkaslyuk lakosai 1996. október 13-án népszavazáson voksoltak az önálló önkormányzat megalakításáról, 1999. május 1-jével lett önálló község. Közigazgatási területe: 4,57 km2.

Lakosok száma: 2021 fő, akik 625 lakásban élnek. Az ivóvíz-és a gázvezeték rendszer teljesen kiépült, a rákötés lehetősége mindenhol biztosított. A csapadékcsatorna kiépítettsége 100 %-os. Az utak 100 %-a időjárás biztos, illetve aszfaltozott. A vezetékes telefonrendszer mindenki számára elérhető, az országos mobiltelefon szolgáltatók hálózatai a településen elérhetőek (a 20-as, 30-as körzet teljes mértékben elérhető, térerő gondok a szűkebb völgyekben a 70-es körzetszámon jelentkeznek). A közösségi Internet elérés (vezetékes, vezeték nélküli) biztosított.

A település lakosságszerkezete arányosan megosztott, a munkaképes korúak között az országos átlaggal megegyező a munkanélküliek aránya, és a szociális ellátásból élők száma.

Az egészségügyi ellátást a település felújított rendelőjében háziorvos biztosítja, a hét öt munkanapján, rendelési időben. A szakorvosi ellátás, felnőtt és gyermek ügyelet Ózdon, az Almási Balogh Pál Kórházban biztosított. A település picinyeit védőnő gondozza. A településen van: óvoda 100 fő férőhellyel és egy általános iskola 250 férőhellyel.

A település épített hagyományt őrző értékei

2000-ben a szépen kialakított, eredeti állapotában megmaradt tárnabejárat falazatát megőrizve épült meg a „Gyürky-tárna”-, illetve a „Bányabalesetben elhunyt bányászok” emlékhely. A települést járva több helyen láthatunk kiállított bányagépet, csillét és más ipari emléket. Az ipartörténeti emlékek sorát gazdagítják a jellegzetes bányászlakások, az eredeti állapotukban megmaradt kolóniás épületek.

Kirándulóhelyek a környéken

Nemcsak szálláshely a Farkaslyuki Ifjúsági Tábor, de a közösségi sportolás és szórakozás színtere is, ahol szép természeti környezetben füves labdarúgópálya is biztosítja az aktív időtöltést. A környék hegyei kerékpározásra is lehetőséget nyújtanak. Egy-egy napos kirándulások tehetők Szlovákiába, Aggtelekre, Arlóra, Szilvásváradra, Egerbe, Miskolc-Tapolcára, Lillafüredre. Ha erdőben szeretne barangolni és szarvasokat, őzeket, vaddisznókat, fácánokat látni, illetve élvezni a madárcsicsergést és a szép tiszta levegőt, akkor Farkaslyuk erre tökéletesen alkalmas hely!

Farkaslyuk Hungary 48° 11' 11.5008" N, 20° 18' 42.7824" E Internet linkek: www.farkaslyuk.hu Telefon: 06/20/959-1714; +36/48/470-548 Email: hivatal@farkaslyuk.hu; gondnoksag@farkaslyuk.hu; pinterzsolt007@farkaslyuk.hu; jegyzo@farkaslyuk.hu.

Programok a településen

Orvosi ügyelet

cím: Ózd,
Almási Balogh Pál Kórház 3600 Ózd Béke út 1-3.
telefon: 48/574-400
munkanapokon:
munkaszüneti napokon: