Bányamúzeum

Farkaslyuk község gazdasági és kulturális alapját lényegében a bányaipar jelentette.

"Bányamúzeum és skanzen" c. projekt megvalósítása során részben megépítünk olyan túraútvonalat – kb. 3200m -, amelynek tulajdonképpen skanzen jellege lesz - gépeket, eszközöket helyeznénk el -, de alkalmas lesz túrakerékpárral való közlekedésre, erdei sétára, szabadidő eltöltésre is.

Az induló „állomás” - túra útvonal - Nosztalgia állomás (1) a Gyürky Gyula téren található „Bányabalesetben elhunyt bányászok” emlékműve lesz (ez a létesítmény már részben elkészült).
A látogatás folytatódik a Farkaslyuki Általános Iskola kertjében (2), ahol a környék jellegzetes biotópjai lesz bemutatva. A megvalósítás után a természetes anyagból készülő gyermekjátékok használata színesíti a programot.
A harmadik „állomás” (3) – Görgei út 31. számú ház utáni terület - a „Szabadidő Park” elnevezést kapja.
A negyedik „állomás” (4), a Cinakó tetőn építendő kilátónál lesz. Jó idő esetén ellátni a Tátráig is. A parkírozó építése műszakilag megoldható, közútról is megközelíthető.
Az ötödik „állomás” (5) a volt „11-es” tárnánál lesz. A terület adottsága jó egy kulturált szabadidős blokk megvalósítására (pld.: szabadtéri színpad). A terület hasznosítására tanulmánytervet kell készíteni.
A hatodik „állomás” (6) az Ifjúsági Tábornál” lesz. Jelenleg is működő komplexum. Fontos teendő a téliesítés, és a kommunális kiszolgáló helyiségek korszerűsítése. A létesítmény és környezete minden igény – nyári és téli sportok – kielégítésére alkalmas. E létesítmény látványa bizton felkelti a túrán résztvevők figyelmét és remélhetőleg a túraútvonal végén, nem a település elhagyásával kívánnak foglalkozni, hanem az aznapi elszállásolásukat is itt oldják meg.
A negyedik „állomás” (4) és a hatodik „állomás” (6) között adrenalin kötélpálya közlekedne, a bátrabbak hason fekve, siklással is megtehetik ezt az utat.
A hetedik „állomás” (7) a Gyürky tárna emlékműnél – az emlékmű már részben kész van, a környezetének rendezése folyamatban -, és az 1848-as Szabadságharc és Kossuth Lajos emlékét őrző emlékműnél lesz.
A nyolcadik „állomás” (8) a Bányamúzeum, a Gyürky Gyula út 3. számú épületben, illetve a közvetlen környezetében lesz. Az udvaron kiállításra kerül a bányában használt gépek egy része, az épület tetőterében pedig képgaléria és kiállító terem lesz berendezve. A projekt egyik színfoltja lesz az a múzeum, amely a jelenleg légópincének használt helyiségben lesz kialakítva. Itt a túrázó a föld alatt bányászhat majd szenet, amit elvihet magával. A polgárvédelmi parancsnokság már korábban elvi hozzájárulását megadta. A terv részét képezi a Tárna és Déryné utca bevonása is, amely utak pedig a bányásztelepülések jellegzetes épületeiből ad bemutatót . A terület hasznosítására tanulmánytervet kell készíteni.
A kilencedik „állomás” (9) a Tárna úti pihenőhely és kilátó lesz. A látvány a mellékelt képpel szemléltetve. Az útvonal e pontjánál jólesik majd a pihenés…
A tizedik „állomás” „Élménypark” (10) a Szilvásváradi út melletti víztározónál lesz. Az utolsó állomáshoz elérve bizton megéhezett a társaság, itt lehetőség nyílik majd csónakázásra, szalonnasütésre, bográcsos készítésére. Az ügyesebbek bemutathatják horgásztudományukat is, így halászlé is kerülhet a főzőkondérba.

Ez a projekt-tervezet a kistérség, a régió, és községünk turizmusfejlesztési programjának alapját képezheti. A projektben résztvevők a térség bányászati múltjára épülve, gyűjtési feladatokat is elláthatnának, amely bizonyos szintű közösségi szellemű gondolkodást kíván. Az összegyűjtött tárgyak rendezése is komoly feladatot jelenthet, de egyben kulturált hozzáállást is óhajt. A falvak és a városok megújítását olyan szellemi, kulturális, társadalmi és gazdasági kezdeményezésnek nevezhetjük, amely az életminőség javulását eredményezi, és minden vidéki polgárt arra ösztönöz, hogy újfajta tudatossággal alakítsa lakóhelyét. Ennek értelmében a falumegújítás keretében a tudatformálást, a PR-tevékenységet és a jó tervezést kellene támogatnunk. Ennek során, mindenekelőtt a falu szellemi megújítása, a polgárok részvétele és az információáramlás kapjon nagy jelentőséget.

Távlati cél lehet az Ózd – Farkaslyuki iparvasút helyreállítása (közös projekt Ózd város Önkormányzatával. Komoly pszichológiai attitűdje van a projektnek: azok a személyek hoznak létre értéket, akiknek korábban a munkahelye volt a bánya, de mára már csak emlék…

Dokumentumok

Programok a településen

Orvosi ügyelet

cím: Ózd,
Almási Balogh Pál Kórház 3600 Ózd Béke út 1-3.
telefon: 48/574-400
munkanapokon:
munkaszüneti napokon: